Παρασκευή, Μαΐου 26, 2006

Ρατσιστική υποκουλτούρα

Λοιπόν , έχουμε και λέμε.. Ας ξεκινήσω από το γενικό και πάμε στο ειδικό. Πίστευα πάντα ότι οι μορφωμένοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποδειχθούν πιο ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι, πιο πολυ-πολιτισμικά όντα, πιο συζητήσιμα άτομα τα οποία μπορούν να κρίνουν, να επικοινωνήσουν και να απορρίψουν ή να αποδεχθούν απόψεις και ιδέες.. Ίσως να έκανα λάθος, ίσως να έπεσα και στο μικρό ποσοστό της εξαίρεσης..

Η αλήθεια είναι ότι παρακολουθώ σπάνια τηλεόραση, ακόμα πιο σπάνια ακούω ραδιόφωνο και ίσως το μόνο παράθυρο μου στον κόσμο είναι το web και όσα ακούγονται από το περιβάλλον, δηλαδή πηγές όχι έγκυρες αλλά υποκειμενικές, αλλά και τα ΜΜΕ μήπως είναι έγκυρα ή αντικειμενικά? Το θέμα Τουρκίας-F16-Ελλάδα το πληροφορήθηκα από τη δουλειά και μετά διάβασα τα σχόλια σας και κατάλαβα τι παίζεται..ένας λόγος παραπάνω να μην ανοίξω την τηλεόραση, γιατί βαριέμαι αφάνταστα και με κουράζουν οι αντιπαραθέσεις του στυλ "εμείς και οι Τούρκοι" που διαδέχτηκε το "εμείς και οι μουσουλμάνοι" και γενικότερα όλο το μεσαιωνικό-ναζιστικό-χρυσαυγίτικο στυλάκι εμείς είμαστε καλύτεροι-ουάου κοιτάξτε μας! Αλλά όταν είναι να συγκριθούμε με την Ευρώπη(κι ότι γενικά θεωρούμε καλύτερο) κατεβάζουμε τα μάτια χαμηλά, ρίχνουμε τα βάρη των ευθυνών σε άλλους και κάνουμε τους κινέζους στηριζόμενοι σε επιχειρήματα , όπως αυτό της ελληνικής κουλτούρας που δύσκολα αλλάζει ή ότι εμείς όμως είμαστε και οι "γαμιάδες" που τα καταφέρνουν έστω την τελευταία στιγμή ή ότι είμαστε μεσογειακός λαός κι έχουμε ταπεραμέντο κι άλλα πολλά ανάλογα την περίσταση και τη σύγκριση..

Χθες συναντηθήκαμε με έναν συμφοιτητή μας, ο οποίος τέλειωσε Πολυτεχνείο, όπως εμείς, ο οποίος βρίσκεται στο μεταπτυχιακό όπως εμείς, αλλά οι ιδέες του δεν έχουν καμία σχέση με τις δικές μας.. Το ήξερα ότι δε συμπαθεί Αλβανούς και Τούρκους, απλά όποτε είχα προσπαθήσει να εκμαιεύσω τους λόγους αντιπάθειας και ρατσισμού, συνειδητοποιούσα ότι δεν υπήρχε τίποτα πίσω από αυτό, απλά φανατισμός και απόλυτη σκέψη.. Έτσι και χθες λόγω της επικαιρότητας κι ως ορκισμένος Ελληνάρας, που αν γίνει πόλεμος ,θα σφάξει όλους τους άπιστους Τόυρκους- κάθε είδους μουσουλμάνου γενικότερα προσπάθησα να του δείξω την άλλη πλευρά, να μην πιστεύει Ο,ΤΙ ακούει στην tv, γιατί υπάρχει κάτι ύπουλο, που λέγεται προπαγάνδα και ένα άλλο που λέγεται ιμπεριαλισμός, αλλά από ότι φαίνεται δε μπορεί να τ αντιληφθεί.. Η απάντησή του "Σιγά γιατί να λένε ψέμματα..Αποκλείεται όλοι να τα κρύβουν. Έχεις ακούσει ποτέ την Τουρκική πλευρά να δηλώνει ότι κάναμε παραβιάσεις?"
"1ον Ακούς Τουρκικές ειδήσεις? 2ον Έχεις μιλήσει/γνωρίσει Τούρκο που να το υποστηρίζει ? 3ον .. " Τι κι αν αράδιαζα χίλια δυο επιχειρήματα, η απάντηση η γνωστη.. ¨Αφού είναι κωλοφάρα και δέρνουν τις γυναίκες τους κι αναγκάζονται να φοράνε μαντιλες,κτλ¨
Δε θα σας αναλύσω όλη τη συζήτηση γιατί είχα βγει λίγο εκτος εαυτού με αυτά που ακουγα και όσο ψύχραιμη προσπαθούσα να φανώ για να μπορέσω να επιχειρηματολογήσω σωστά, τόσο πιο κουλές απαντήσεις λάμβανα με αποτέλεσμα να τα παρατήσω, και να παραδεχθώ ενδόμυχα ότι μερικοί άνθρωποι όση μόρφωση και να λάβουν αν δεν έχουν παιδεία παραμένουν άδεια τσουβάλια..

Κρίμα πάντως.. Θέλω να συνεχίζω να πιστεύω ότι είμαστε άνθρωποι πάνω από όλα, δε μου αρέσει ο φανατισμός, απεχθάνομαι κάθε ρατσιστική διάθεση και ακόμα προσπάθω η ίδια να αποβάλλω τα δικά μου κατάλοιπα..Όμως κάτι τέτοια άτομα με φανατίζουν κάτα κάποιο τρόπο και απεχθάνομαι όλους τους ρατσιστές.. αρά κι εγώ αυτομάτως γίνομαι ρατσίστρια με τους ρατσιστές?Άρα πέφτω στο δικό τους τρυπάκι? Η μόνη λύση είναι να μην τρέφεις αρνητικά συναισθήματα για κανέναν..Γίνεται όμως? Θέλω να προσπαθώ ακόμα..

10 σχόλια:

zouri1 είπε...

τιποτε δεν ειναι δεδομενο.

diki είπε...

Μια χαρά τα λες.

Στο πολυτεχνείο και στο μεταπτυχιακό δεν καλλιεργείσαι. Γνώσεις αποκτάς. Σε ένα γνωστικό αντικείμενο

Και να μη νιώθεις άσχημα που τους απεχθάνεσαι. Δεν είσαι ρατσιστής(-τρια) όταν απεχθάνεσαι τους ρατσιστές.

Πρώτον γιατί δεν είναι ράτσα :-)
και δεύτερον γιατί (φαντάζομαι) πως όσο κι αν τους απεχθάνεσαι δε θα τους έβλαπτες ή αδικούσες λόγω της απέχθειάς σου. Απλώς δεν τους συμπαθείς και δεν κάνεις παρέα μαζί τους. Όχι για κάτι άλλο. Αλλά για το ρατσισμό τον ίδιο.

Το αντίθετο του ρατσιστή δεν είναι αυτός που τους αγαπάει όλους και δε βλέπει τα στραβά τους. Αυτός είναι ιδεαλιστής και θα την πατήσει (άσε που παύει να έχει κριτική σκέψη). Το αντίθετο του ρατσιστή είναι αυτός που κρίνει τους ανθρώπους ανεξάρτητα των groups στα οποία ανήκουν και τους δίνει ίσες ευκαιρίες. Κι αν τελικά είναι μαλάκες τότε μόνο τους αποφεύγει. Τον καθένα ξεχωριστά.

Tasis Plisis είπε...

Μου εχει τυχει παρα πολλες φορες να βρεθω σε παρομοια θεση. Η αληθεια ειναι οτι ειμαι ελαφρως πιο ευεξαπτος απο σενα και αυτο δυσκολευει λιγο τα πραγματα. Παρολα αυτα, μεχρι να φτασει σε αδιεξοδο η συζητηση, προλαβαινεις να καταλαβεις τον τροπο σκεψης του συνομιλητη σου και πραγματικα, εκει αρχιζει η περισυλλογη. Τιποτα περισσοτερο και τιποτα λιγοτερο απο αυτο που εγραψες κι η ιδια: παιδεια is the magic word. Αυτο που με εκνευριζει ομως ρε γαμωτο, ειναι αυτο το γαμημενο αλλοθι της παιδειας -ναι, σε καποια φαση γινεται απλα ενα αλλοθι. Εννοω οτι απο ενα σημειο και μετα υποτιθεται οτι αρχιζεις να σκεφτεσαι λιγο παραπανω, να προβληματιζεσαι και γενικα να την ψαχνεις, ανεξαρτητα μ'αυτα που'χες μαθει μεχρι εκεινη τη στιγμη και μ'αυτα που σου προβαλλουν με το ζορι. Γενικα ειναι λεπτο το ζητημα. Οι ανθρωποι σκεφτονται με εναν συγκεκριμενο τροπο κι απ'οτι φαινεται δεν ειναι και τραγικα δυσκολο να ελεγξεις τον εν λογω μηχανισμο. Προβληματιζομαι κι εγω μ'ολα αυτα.
Οσο αφορα αυτο που λες για τον εαυτο σου, δεν ειναι ακριβως ετσι. Ειναι απολυτα φυσιολογικο να τρεφεις αρνητικα συναισθηματα, να μισεις ή ν'αγαπας. Το θεμα ειναι η αυθαιρετη κατηγοριοποιηση -ctrl a και στην πυρα. Ακομα και στους ρατσιστες, αποκλειεται να τρεφεις αρνητικα συναισθηματα για ολους. Υπαρχουν ανθρωποι που τους γνωριζεις χρονια και βλεπεις οτι στο συγκεκριμενο θεμα εξακολουθουν να σκεφτονται χαζα. Εκει κρινεις τη συγκεκριμενη πλευρα του ατομου με το συνολο του χαρακτηρα του και βγαζεις τα συμπερασματα σου.
Και μονο που προβληματιζεσαι για ολα αυτα, ειναι κατι που σε απομακρυνει απο τον ορο ρατσιστης.

Tasis Plisis είπε...

Η κριτικη ικανοτητα που ανεφερε κι ο/η diki ειναι το Α και το Ω.

annouko είπε...

Για μένα το θέμα του ρατσισμού είναι ένα κόμπλεξ τύπου ανωτερότητας. Κι ως κομλεξ αποκτήθηκε κάπως.Και ως άνθρωποι είμαστε γεμάτοι από κόμπλεξ!Τι θέλω να πω?Οτι ενα κόμπλεξ δεν έχει λογική.Αν θέσεις επιχειρήματα σε έναν τέτοιο τύπο δεν θα λάβεις επιχειρήματα.Εγώ πλέον όταν βρίσκω ευκαιρία λέω όσο το δυνατόν περισσότερα μπας και γίνουν πιο διαλλακτικοί στις θέσεις τους.

Λίτσα είπε...

Χα, χα, καταπληκτικό, μπράβο βρε! Ειδικά η πρώτη παράγραφος που έλεγες για τους μορφωμένους κλπ., πραγματικά σπαρταρτιστή ήταν.

nimbus είπε...

...η παράδοξη αλήθεια είναι, ότι οι γνώσεις που αποκτά κανείς σε κάποια σχολή, δεν καλλιεργούν την κοινωνική μόρφωση, την οποία πασχίζει η ίδια η οικογένεια για αυτό. Οι γονείς...Αν και θέλω να πιστεύω, ότι κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται. Δεν γίνονται...
Όπως και να'χει, δεν είναι κακό να επιλέγεις καλή μου. Δεν γίνεσαι ρατσίστρια, επειδή έχεις τις ενστάνσεις σου με τους χ,ψ υποτιθέμενους ρατσιστές...απλά δεν σου αρέσει κάτι. Το αντιλλαμβάνεσαι και το μοιράζεσαι με κάποιους ανθρώπους. Θα μου πεις, οτι το ίδιο κάνουν και αυτοί...όχι ακριβώς...αυτοί οι άνθρωποι, φανατίζονται όπως πολύ καλά προ είπες...Κι ο φανατισμός, σιγοκαίει σωθικά και δημιουργεί αρνητικές δυσχέρειες κι όχι μόνο...
Σπούδασα Καναδά κάποτε...
Μια συμφοιτήτριά μου και καλύτερή μου φίλη, ήταν Τουρκάλα. Ήμασταν σήμα κατεταθέν για καθηγητές και φοιτητές που γνώριζαν την υπάρχουσα κοινή ιστορία μας...Κάποια στιγμή, καθώς τρώγαμε σπίτι μου, ξεκίνησε ένας μικρός τσακωμός...η αφορμή ήταν που αποκάλεσα το instabul Κωνσταντινούπολη...μου έβαλε τις φωνές η καλή μου Asli και άρχισε ένας έντονος καβγάς, περί ιστορίας και πολιτιστικής κουλτούρας, που πραγματικά απόρησα...Ήταν όχι απλά φανατισμένη, αλλά και σίγουρη για αυτά που διδάχτηκε...σκέφτηκα θυμάμαι να ρίξω λίγο λάδι στην φωτιά...ισχυρίστηκα οτι η προπαγάνδα κυριαρχεί κι ότι δεν θα έπρεπε να τσακωνόμαστε για πράγματα που ξεκίνησαν προγόνοι αιώνες πριν από εμάς...συμφώνησε και μου ζήτησε συγγνώμη...Ήταν απόλυτη και εχθρική, στην όλη συζήτηση, γιατί αποκάλεσα την πόλη της κωνσταντινούπολη...πέρασαν τα χρόνια...αυτό ξεχάστηκε...με την Asli ακόμα επικοινωνούμε...Αλλά ακόμα απορώ με την όλη της συμπεριφορά...

nimbus είπε...

κατόπιν αυτής της ιστορίας, είχα ανατρέξει θυμάμαι στην βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου, καθώς και σε διάφορες προσωπικές κουβέντες που είχα με Καναδούς καθηγητές μου, διασταυρώθηκε, ότι...
η Τουρκία προπαγανδίζει γράφοντας την ιστορία της όπως θέλει να την σερβίρει στα Αμερικάνικα και Καναδικά παννεπιστήμια...ο δικηγόρος του διαβόλου θα μου πεί φυσικό κι επόμενο..."μα καλά, το ίδιο μπορεί να κάνουν και οι Έλληνες..."
Διόλου απίθανο...
Αλλά το πιθανό είναι αυτό που νοιώθω...Είμαι Ελληνίδα...
Διδάχτηκα κάτι ίσως και λανθασμένα...Το διο και κάποιοι άλλοι άνθρωποι ίσως που προέρχονται από άλλα κράτοι. Το δέχομαι...Δεν δέχομαι όμως το να καθησυχάζω τον εαυτό μου...Αν θέλω κάτι, φέρνω τα πάνω-κάτω να ανακαλύψω κάποια έστω πιθανή αλήθεια. Να ψειλιαστώ αν θέλεις για το τι μπορεί να συμβαίνει...

καλημέρα..

Υ.Γ. έκτοτε, στο διάβα μου συνάντησα πολλούς φανατισμένους...προσπάθησα να τους περάσω το μήνυμα, να διασταυρώσουν τις υπάρχουσες γνώσεις τους, πριν τις χάψουν μόνο και μόνο επειδή τους τις σέρβιρε κάποιος άλλος...Άλλωτε τα κατάφερα κι άλλωτε πάλι όχι...

nimbus είπε...

δεν είναι τυχαίο, το ότι τον εκτιμούν τον Έλληνα όπου κι αν σταθεί, όπου κι αν βρεθεί...Αυτό μου λέει πολλά. Δεν το είδα απλά, αλλά το βίωσα συνάμα!
Υπάρχει κάτι, που κάποιοι το έχουν ψάξει...Άκουσαν όμως και την απέναντι όχθη, διασταύρωσαν απόψεις κι έβγαλαν τα δικά τους συμπεράσματα...έτσι απλά!

by the way, ωραίο θέμα..

Mari-R1 είπε...

Πολύ ωραίες οι απαντήσεις σας, λοιπόν ένας ένας.
ζουρι:ναι εννοείται..τα πάντα ρει.
diki..Μ άρεσε πολύ η θέση σου και έχεις δίκιο σχετικά με τον ιδεαλιστή , και σίγουρα δε θα έβλαπτα ή θα αδικούσα κάποιον ακόμα κι αν ήταν ρατσιστής..
dcd:thanks και εγώ το εχω σκεφτεί αυτό με την παιδεία, δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει κάτω από άσχημες συνθήκες κι όμως μπορεί να έχουν τρόπους και συμπεριφορά καλύτερη από κάποιον που μεγάλωσε σε καλές συνθήκες..Επομένως πρέπει να παίζει ρόλο και η οξύτητα πνεύματος που έχεις ή και το dna.Πάντως για μερικούς είναι πάρα πολύ δύσκολο να αποβάλλουν ό,τι έχουν μάθει και σε αυτό δε ξέρω ποιος είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει.
αννανία έχεισ δίκιο με τα κόμπλεξ και ότι δεν έχουν λογική γι αυτό ίσως δεν είχε κάποιο λογικό αντεπιχείρημα..Τώρα που το λες του χουμε πει ότι μοιάζει με Αλβανό λες για υτό να μην τους πάει?:Pxaxa
Λίτσα..σ ευχαριστώ :) (όταν λες σπαρταριστή βέβαια κάνω το συνειρμό ψάρι=θάλασσα..ax καλοκαίρι)
nimbus: σ ευχαριστώ μου άρεσε πολύ η ιστορία σου και καλά έκανες και ψάχτηκες..Αυτό θα έπρεπε να κάνουμε όλοι. Εγώ ήμουν τυχερή και έχω πάει 2 φορές στην Πόλη/Ισταμπουλ, που είναι πραγματικά πανέμορφη, παρέα με μια Ελληνίδα που είχε πολλούς Τούρκους φίλους, που τους συμπαθεί και έχει καταλάβει την προπαγάνδα που μας έχουν κάνει..Το ίδιο ισχύει και για τους Τούρκους..Στην δική τους Ιστορία ο Κεμάλ Ατατούρκ είναι ήρωας επειδή τους ελευθέρωσε και δημιούργησε τη σημερινή Τουρκία, τον έχουν παντού, στα νομίσματα, σε εικόνες σε όλα τα γραφεία, εκεί που εμείς κρεμάμε τον εσταυρωμένο.Και φυσικά δε τους μαθαίνουν τα δικα μας 400 χρόνια "σκλαβιά",που υποτίθεται ότι είχαμε.Αλλά παρόλο αυτά όλοι μας υποδέχθηκαν με χαμόγελα και καλοσύνη..Αν σεβαστείς την κουλτούρα τους θα τη σεβαστούν και αυτοί..
Το τελευταίο σου σχόλιο "Υπάρχει κάτι, που κάποιοι το έχουν ψάξει" ξέρεις τι είναι αυτό?