Δευτέρα, Ιουνίου 26, 2006

Σκόρπιες θάλασσες

Επέστρεψα και πονάω..Όχι μόνο συναισθηματικά αλλά και in real..Πονάω παντού σα να χτυπούσαν ανελέητα σα το χταπόδι πάνω σε ένα βράχο και τώρα να πρέπει να συρθώ πάλι μέσα στη θάλασσα..Πονάω γιατί επέστρεψα κι έχω αρχίσει να αναθεωρώ τη ζωή μου και τις επιλογές μου, ένα μεγάλο γιατί αιωρείται από το πρωί.. Γιατί δουλεύω, γιατί αναλώνομαι, γιατί δε μπορώ να προσφέρω, γιατί δεν υπάρχω και δε σκέφτομαι στο χώρο και το χρόνο που βρίσκομαι! Φέτος είπα να ξεκινήσω την ιδέα των αποδράσεων από πιο νωρίς αλλά ενώ μου δίνει δυνάμεις να συνεχίσω είναι αυτές οι πέντε μέρες την εβδομάδα που το χαλάνε το σκηνικό..ΚΑι ίσως βοηθάει λίγο η βόλτα , λίγο καμιά μπυρο/ουζο/ρακό/αλκοολο -κατάνυξη να περάσουν κι αυτές 5 ρημαδομέρες, αλλά το πρωί πώς ανοίγει το ρημαδοβλέφαρο?

Πέρα από τη γκρίνια της νύστας και της κούρασης της ώρας τούτης, έχω να δηλώσω ότι πέρασα όμορφα..με στιγμές υπέροχες και στιγμές καλές και σχεδόν καμία κακιά.. Το ταξίδι μου όμως άρχισε με εσάς την Πέμπτη το βράδυ, ένιωσα σα σπίτι μου με μια παλιοπαρέα και πολύ καλή διάθεση..

Και θα γίνω προβλέψιμη και θα επαναληφθώ , αλλά αν υπάρχει θέμα θα ήταν "Θάλαττα" αφιερωμένο και στην έκθεση του Μουσείου σύγχρονης τέχνης που είχε εγκαίνια αυτό το σκ. Ο Τέτσης εκθέτει το έργο του που είναι εμπνευσμένο από στοιχεία της φύσης όπως ήλιος, θάλασσα, φεγγάρι, φως , καιρός, βουνό και συνθέτει την τέλεια εικόνα με όλα τα χρώματα που μπορούν να συνυπάρξουν...μια έκρηξη χρωμάτων σε έναν πίνακα που άλλοτε απεικονίζει το ίδιο τοπίο ηλιόλουστο κι άλλοτε ανεμοδαρμένο και σκοτεινό. Και η θάλασσα, στοιχείο που βρίσκεται παντού και κυρίως μέσα μας άλλοτε γαλάζια, κίτρινη,πράσινη, κόκκινη, μωβ, μπλε άλλοτε άσπρη και άλλοτε μαύρη, είναι η ίδια όμως, και μέσα από διαφορετικό πρίσμα, κάτω από διαφορετικές συνθήκες αλλάζει, αεικίνητη, υπάρχει, φουντώνει, θυμώνει,αντιδρά στις καταιγίδες, ηρεμεί στο ουράνιο τόξο, ερωτευέται κάτω από το φως του φεγγαριού, μελαγχολεί τη νύχτα χωρίς φεγγάρι,και χαμογελάει στις ακτίνες του ήλιου.. Κι αν αυτή δεν υπάρχει μέσα μας τι άλλο υπάρχει?Κι αν αυτό δεν είναι ένα θαύμα τότε ποιος μιλάει για πίστη και για θέους όταν το μεγαλείο το έχεις μέσα σου. Η δύναμη που απορρέει από την εσωτερικότητά είναι μοναδική και είναι τόσο απλή..Θα ψάχνεις, θα γυρίζεις, θα μιλάς, θα σκέφτεσαι, θα τσακώνεσαι, θα πιστεύεις, θα αγαπάς,θα εξαπατάσαι κι όλο πάλι σε σένα θα επιστρέφεις, ο άνθρωπος που σε δέχεται, σε αγαπά και σε αντιπαθεί ανάλογα με τη στιγμή. Και γιατί κάνεις ό,τι κάνεις στη ζωή? Για να δεις μέσα από τις πράξεις σου κάτι ανύπαρκτο να γίνεται υπαρκτό, από ένα χαμόγελο που θα προκαλέσεις σε κάποιον έως την κατασκευή μιας γέφυρας και τη δημιουργία μιας νέας ιδέας. και όση μεγαλύτερη διάρκεια έχει, τόσο μεγαλύτερη η αποτελεσματικότητά του στην εσωτερική σου ικανοποίηση, στην ευχαρίστηση του εγώ σου, κι επομένως όλα καταλήγουν πάλι σε σένα, κι αυτό αποτελεί μια μορφή εγωπάθειας, που ναι μεν ενδιαφέρεσαι για το συνανθρωπό σου αλλά επιδιώκοντας να εξυψωθείς μέσα από το συναίσθημα του αλτρουϊσμού..Ένας φαύλος κύκλος, δηλαδή, την ενέργεια που θα προσφέρεις θα λάβεις..Και σε αυτή τη σκέψη μόνο στέκομαι, ενώ όλες οι άλλες έχουν μια φυσική συνέχεια ετούτη εδώ στριφογυρίζει συνεχώς, είναι επειδή παλαιότερα είχα προσπαθήσει να αποδείξω το αντίθετο μέσα από τα λόγια και τις πράξεις, νομίζοντας ότι ο έρωτας χωρίς ανταπόκριση είναι η μέγιστη απόδειξη της ύπαρξης μια μη εγωιστικής πράξης κι όμως κι αυτή καταρρίφθηκε μιας και ο έρωτας τελικά είναι περισσότερο προσωπικό θέμα, παρά διαδραστικό..

Γύρισα "σπίτι" και ένιωσα τη γλύκα του παιδιού να ξαναζωντανεύει μέσα μου, δεν έπαιξα όπως κάποτε όχι όσο θα ήθελα, αλλά βούτηξα στη δική μου ανάμνηση και ένιωσα όλες τις σταγόνες να με ποτίζουν με νοσταλγία και ελευθερία. Αέρας φύσηξε και πήρε όλες μου τις φοβίες, καθάρισε το μυαλό και με σήκωσε πάνω από θάλασσες και είδα τους γλάρους να πετάνε πάνω από το βράχο και είδα ένα σπουργίτι να τσαλαβουτάει στο νερό με τέλεια αρμονία, ένιωσα τη μουσική να δίνει ρυθμό, έκλεισα τα μάτια και αφέθηκα στη θέρμη του ήλιου και τα χάδια του ανέμου..

15 σχόλια:

mario είπε...

καλημέρες γλυκιά Μαριρένα.

Unknown είπε...

και κούκλα,και γράφει και ωραία!

Tasis Plisis είπε...

Με τρελαινεις ωρες ωρες! Το τι σκεψεις μου ψαρεψα στη θαλασσα αυτη που περιεγραψες...

Λίτσα είπε...

Αν είναι να γράφεις τέτοια μετά τις αποδράσεις, χαλάλι που δεν σε είχαμε το Σάββατο.
Όσο για το άλλο: έστιν θάλασσα, τις δε νιν κατασβέσει;
Καλημέρα.

Mari-R1 είπε...

καλως με βρήκατε sourfou, και καλό μας κουράγιο..
καλημέρα Μαριώ μου, με το γλυκό σου χαμόγελο..
cherry μάλλον γράφεις για τον εαυτό σου..:P

Mari-R1 είπε...

χαίρομαι που σε ταξίδεψα έστω για λίγο dcd γκουντ μο
λίτσα μου αν μπορούσα να συνδυάσω και τα δύο όμως δε θα ήταν τέλεια? ¨Οσο για το άλλο, τη βοήθεια του κοινού? το να είσαι θάλασσα? Αχ και μετά σου λένε τι τα θες τα αρχαία..εμ

mmg είπε...

godspeed 4 yr nxt trip:)))))
mporoume panta na xekiname ta taxidia mas i na ta ligoume opws ti pempti:bst way 2 come n go

ptwsh είπε...

mporoume na exoume lefta kai as ksekinan oi apodraseis apo deytera.

reservoirdogs είπε...

Wellcome back,Lady Marirena.Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα.Πηγαίναμε γυρεύοντας και μας την έφερες ευτυχώς...

zero είπε...

Πολυ καλο το ποστ!

Μπραβο Μαριρενα.
Μπραβο Μαριρενα.

ζερο.

Eu-aggelos είπε...

poly omorfo...katapliktiko fonto episis!kalispera

Mari-R1 είπε...

mmg kali idea eidika to na ta ligoyme etsi akoma kalytera..:)
ptwsi erwtima itan ayto san eyxi ena pragma?An nai i wish too the same!alla oxi kai polla lefta, isa isa na pernas kala..
RD, Lady e?me timas.. makari na sas ti fernw pio syxna..ki esy na mas ferneis ti nyxta..
Vaggeli eisai o monos poy to eide i alitheia einai oti de fainetai (akoma)
thanks zero,
thanks zero
Marirena :P

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Ωχ.Εχεις ξενερωσει απο τωρα;Κατσε να βγει ο Ιουνιος και τα ξαναλεμε...
Αν μπορεις να φευγεις εστω και για 2 μερες απο τη πολη καν'το.Μετα εχεις αλλο αερα και φρεσκαδα...

ptwsh είπε...

Αν μιλάγαμε για τα βασικά δε θα μιλάγαμε για αποδράσεις, γιατί περί πολυτέλειας πρόκειται. Έτσι δεν είναι; Ε δε πας κάπου 2-3μερο με 20ευρώ! Έτσι δεν είναι;
Αλλά όπως και να χει, ευχή όλων είναι.

Mari-R1 είπε...

πρεζα..λες ε?Δε ξέρω αν αντέχω να περιμένω ένα μήνα..
ptwsh..κοίτα αν θες και 2ήμερο με 30 ευρώ τη βγάζεις, αν έχεις μια σκηνούλα και βολευτείς σε καμιά παραλιούλα..Όπως και να χει εγώ μέσα στο "ίσα ίσα για να περνάω καλά" έχω ως προτεραιότητα τις αποδράσεις κι όχι πχ ρούχα,έξοδοι,τεχνολογικά κατασκευάσματα,κτλ..Πάντως δε θα με χάλαγε να τα είχα όλα..αλλά μετά πώς θα γκρινιάζαμε?